Kategorie
Błędy słownikowe częste błędy Trudna sprawa

Cukrować

Osoba A do osoby B:

Pocukruj mi herbatę.

ała!

Nie mówmy tak :). W żadnym wypadku nie jest to nawet dopuszczalna forma. To wyraz potoczny.

Poproś kolegę, żeby posłodził Ci herbatę.

Autor: Magda

Skończyła filologię polską już jakiś czas temu, a mimo to wciąż doganiają ją dylematy i zagwozdki językowe. Blog ten prowadzi po to, aby poprawić chociaż drobny odsetek błędów...

18 odpowiedzi na “Cukrować”

Hmm, takich zwrotów – bądź co bądź – można znaleźć dość wiele, więc się nie dziw. ;]

Moim zdaniem, może to być bardziej związane w sposób jakiś dialektowy, np. “słychać dym”, etc.

Tak samo, jak w moim regionie – z tego, co mi wiadomo – “ciapy”. Nie tylko znaczenie podane w słowniku, ale również określenie “kapci”. ;]

Oh jak mnie taki zwrot irytuje!

A mnie irytuje, jak ktoś “och, ach” pisze przez samo “h”. 😛
Tym bardziej, gdy takie błędy robi filolożka. 😛

@eRIZ, z tego co mi wiadomo, obie formy są poprawne od pewnego czasu 🙂
chociaż właściwie i tak nie wiem czemu tak napisałam, bo zwykle używam formy och

@eRIZ, a masz taki z 2008? bo ja nie, bo tylko taki może to sprawdzić.

W te z Internetu nie wierzę.

Ale “pocukruj” brzmi naprawdę słodko! 😉 Nie znałam tego, ale kto wie, czy nie zacznę stosować. Kiedyś podczas robienia pizzy moja mama stworzyła podobny neologizm: “poserkuj” (w sensie: posyp tartym serem). Baaardzo mi się to spodobało 🙂

Co do “och”, to z tego, co wiem, istnieje tylko jedna poprawna forma, podobnie jak w przypadku “ach” (swoją drogą, mnóstwo ludzi pisze “aH” i “aCHa” – wkurza mnie łokropnie). Poprawne natomiast jest zarówno “eh”, jak i “ech” – może to o to Ci chodziło?

Najgorzej jak ktoś pisze “a cha”, tego znieść się nie da 😛
Co do eh i ech, to wiem, że obie…
z tym ach i och nie jestem pewna, możliwe, że nie mam racji 🙂
Ale na pewno to sprawdzę.

Pozdrawiam.

wypraszam sobie, jestem z Wielkopolski i pierwszy raz widzę takie słowo cukrować. Przecież to nawet głupio brzmi

@Aga – fajnie, że jesteś z Wielkopolski, ale to niestety nie znaczy, że jesteś wyrocznią w kwestii tutejszych regionalizmów 🙂 też stąd pochodzę, a słowo “cukrować” znam od zawsze – niemniej, nie potrafię powiedzieć, czy to regionalizm, czy też nie.

Swoją droga, odgrzebywanie wątku sprzed 2 lat nie jest zbyt eleganckie. Ale nasza pani mgr Bród (zgadza się?) jest już bardziej wyedukowana i może teraz potrafi powiedzieć coś więcej? 🙂

No, zgadza się, pocukrować to można komuś w sensie pochlebić, przykokietować.
Ale też przychylę się do Ryfki, słodko brzmi cukrowanie herbaty, w języku potocznym mnie to nie razi, bo idąc torem myślenia filolożki, to nie należałoby potraw solić tylko słonić 🙂
A popieprzyć? Można? 🙂

I nie miłować ciężko, i miłować
Nędzna pociecha, gdy żądzą zwiedzione
Myśli cukrują nazbyt rzeczy one,
Które i mienić, i muszą się psować.

Pozostaw odpowiedź Bushee Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *